Hoe vermindert u de kans op waterschade?

Daklekkage

De bovenkant van het huis is ook onderhevig aan hoge vochtigheid.

Hoewel het mogelijk is dat ontbrekende of beschadigde tegels vanaf de grond niet zichtbaar zijn, kunt u maar tot op zekere hoogte denken dat water misschien niet de directe oorzaak is. De meest voor de hand liggende manier om de kans op het binnendringen van water te verkleinen, is te voorkomen dat het water in de eerste plaats binnendringt!

Tijdens een dakinspectie gaan dakdekkers door het dak om te kijken of er dakpannen ontbreken of loszitten. Een dakpan die maar een klein beetje los zit, kan bij een slecht afvoerende regenbui gemakkelijk verschuiven, waardoor er water in de woning kan lopen.

Tegels op een lager niveau zijn de eerste inspectiepunten, omdat zij beter begaanbaar zijn dan de bovenste niveaus. Zij zijn ook kwetsbaarder voor schade tijdens het regenseizoen.

De eerste twee plaatsen om te kijken zijn de mortel nokken tussen de bekleding en de onderlagen. Kruipend hout kan ze aan het zicht onttrekken, en het bedekken van een vlak met zuurbestendige bevelsiding kan helpen. Als er een opening is onder het overstek, vul die dan met breeuw of spuitschuimisolatie.

Ramen kunnen een ander toegangspunt zijn, omdat ze altijd tocht doorlaten. Een goede vuistregel in deze situatie is dat de conditie van het breeuwwerk consistent moet zijn van boven naar beneden, wat betekent dat eerst de bovenste ramen moeten worden geïnspecteerd en versleten ramen moeten worden aangepakt voordat u naar de onderste gaat.

Wat een veel groter probleem is, is het weer van de zon die op uw dak slaat. Tijdens intens zonlicht ondervindt een dak veel warmte en zonnewarmte die door het glas komt. Deze warmte creëert vocht, vooral op de onderste en onderste daklagen.

Het is duidelijk dat als er water binnenkomt, het een plek nodig heeft om heen te gaan. Helaas heeft de stroming de neiging naar beneden te gaan, niet naar boven, dus opgesloten vocht in de dakspanen bij de dakrand zal naar beneden stromen via de steile helling. Het hoogste niveau van het huis, meestal de zolder, is dus het meest kwetsbaar.

Een ervaring met het repareren van daklekken op de nieuwere energiezuinige panelen geeft aan dat op zolder het vocht via de dakspanten door de binnenmuren gaat, dan naar beneden in een kelder, en dan via de vloerplanken en uiteindelijk een gat creërend voor een eindeloze toevoer van water om zijn weg te vinden in de muren. Op hetzelfde moment dat de zolder opwarmt, worden met afval gevulde pijpen naar de binnen flens geblazen, wat uiteindelijk leidt tot waterschade in de kelder door de vloerplanken, orgainwood framing.

Aantasting door ongedierte is een ander punt van zorg bij het uitvoeren van de eerste buiten dak inspectie. Het Centrum voor de Voortplanting van Buxus (C collidedR) rapporteert een Patroon van Kwetsbare Termietenplagen in Oostelijk Noord-Amerika, en wees op verschillende bouwmethoden van daken in het afgelopen decennium die mogelijk zijn aangetast.

 

Lees meer

Plat dak vervangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *